maanantai 25. marraskuuta 2013

Pariisi part. 1

Rakkauden kaupunki on nyt koettu. Nappasin perjantain ja lauantain välisenä yönä Mandyn kanssa Megabusin bussin Pariisiin. Koettiin alussa pieniä kauhun hetkiä, kun kumpikaan ei tajunnut Brysselin olevan vain välietappi matkalla ja odottelimme pysäkillä ties kuinka pitkään yksin. Ehdin kelaamaan päässäni kaikki mahdolliset kauhuskenaariot menetetyistä rahoista, väärälle päivälle varatuista bussilipuista ja ties mistä. Onneksi kyse oli vaan omasta hätäilystäni ja Pariisiin asti pääsetiin lauantaiaamuna 5:50. Miedän oli tarkoitus jättää tavarat hotellille odottamaan, mutta respan työntekijät olivat mielettömän kilttejä ja ilmoittivat meidän huoneemme olevan jo valmis ja voisimme kirjautua sisään välittömästi. Kello oli siinä vaiheessa ehkä seitsemän. Ette tiedä miten paljon mun teki mieli hypätä aamuvuorolaisten kaulaan, koska check inin jälkeen meillä oli mahdollisuus mennä vielä vähäksi aikaa nukkumaan.

Kierreltiin lauantain aikana kaikki perinteiset turistipaikat: Eiffel-torni, Riemukaari, Champs-Elysées, Seine-joen ranta, Louvre ja Ladurée. Laskeskelin illalla, että kaiken kaikkeaan kävelyä kertyi päivän aikana 15 kilometrin verran ja illalla jalkoihin sattui niiiin paljon. Skumppa ja macaronit helpottivat tuskaa, mutta Pariisin yön sijasta reippaat matkalaiset kävivät nukkumaan jo yhdentoista aikaan, kun silmät eivät pysyneet enää mitenkään auki.

Tämä tieto on varmaan suurimmalle osalle ihan perus-huttua, mutta Pariisi on ihan mielettömän nuorisoystävällinen kaupunki. Suurin osa nähtävyyksistä oli ilmaisia alle 26-vuotiaille EU-maiden kansalaisille, joten me pystyimme tekemään reissun todella pienellä budjetilla ja näkemään paljon. Lisäksi laman vaikutukset näkyvät kaupungin matkailussa, koska suurimpaan osaan paikoista oli naurettavan vähän jonoa ja paljon varoitellut ihmismassat osuivat ainoastaan tiettyyn aikaan päivästä metron ykköslinjalle, Champs-Elysées'n mauttomille joulumarkkinoille ja sunnuntaina (kaiken muun kiinni ollessa) Notre Damelle. Muuten sisälle pääseminen oli helppoa ja passia vilauttamalla pääsy sisälle ilmaista.

On muuten hassua miten kaupunki voi päästä yllättämään: mulla ei ollut minkäänlaisia ennakko-odotuksia Pariisia kohtaan. Puhuin työnantajani kanssa perjantaiaamuna autossa ja sanoin käyväni Pariisissa nyt, vaikkei mulla olekaan varsinaista kiinnostusta koko kaupunkia kohtaan, koen sen kuuluvan yleissivistykseen. Voi miten pystyinkään olemaan väärässä, Pariisi oli niin mieletön, että aamulla Brysselin katujen näkeminen tuntui oikeasti masentavalta. Kaikesta oli pidetty huolta, kadut (ja jopa rakennukset) olivat siistejä, ilmapiiri oli aivan erilainen - Brysseliin verrattuna vapautuneempi. Tuntui että ihmiset oikeasti elävät. Tavatessamme Pariisissa opiskelevaa tuttua ruotsalaistyttöä mulle iski annoskateuden tapaan kaupunkikateus. Vaikka olen pitänyt Brysselistä, siinä on paljon hyvää ja viihdyn kaupungissa valtavan hyvin, Pariisi oli siistimpi, rennompi ja kaikin verroin paranneltu versio Brysselistä.

Koska kaksi päivää on niin naurettavan pieni aika isossa kaupungissa, mun on yksinkertaisesti pakko päästä Pariisiin uudestaan. Museohiiri haluaa koluta Louvren kokonaan, nähdä Jardin Luxembourgin kevätaikaan, kiertää Musee d'Orsayssa ja päästä tutustumaan kaupunkiin vielä pintapuolta syvemmälle. En tiedä mihin väliin aion matkan mahduttaa, mutta koska haluan Pariisiin uudestaan, menen sinne vaikka yksinäni ja ilman rahaa. Huh.

Tiedän mun matkatoverini selaavan blogia, joten pakko vielä kiittää Mandya huikean hauskasta reissusta. Oli mielettömän ihanaa päästää irti arjesta, ajatella jotakin muuta kuin omaa työtä, tehdä juuri niitä asioita, joita oikeasti haluaa ja olla oikeasti vapaalla. Mielettömän kiva matkaseura teki sen mahdolliseksi, joten kiiiitos Mandy!

Nyt niitä kuvia. Lisää tulossa, trust me!


4 kommenttia:

 1. Mä oon kuullut Pariisista niin paljon pahaa - valitusta nimenomaan ahdistavista ihmismassoista, siisteydestä (tai siis sen puutteesta, mm. virtsanhajuisista metroista), töykeistä ihmisistä jne. Ite en ole Pariisiin tai muutenkaan Ranskaan vielä päässyt (ei vaan koskaan ole ollut erityisempää kiinnostusta), mutta veli otti kesällä kuvia Saksan ja Belgian puolelta ja heti rajan toiselta puolelta Ranskasta ja ero talojen ja teiden kunnossa ja siisteydessä dramaattinen (niin päin siis, että Ranskassa oli kaikki huomattavasti pahemmassa jamassa). Ehkä tällaiset ongelmat tulee ilmi vasta vähän pitemmän ajan jälkeen - kiva kuitenkin kuulla, että sä viihdyit, eikä mitään probleemoja ollut. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mulla oli oikeasti tosi negatiivinen käsitys Pariisista ennen tätä viikonloppua ja lähdin, mutta Brysselin jälkeen se tuntui vaan niin paljon paremmalta joka suhteessa. Samaa sanoi myös meidän pariisilaistunut kaverimme, joka vieraili jonkin aikaa sitten Brysselissä ja esitteli myös omia kotikulmiaan, ei pelkästään niitä turistimassojen valtaamia alueita. Puhuttiin juurikin siitä, miten pohjoismaalaisten saattaa olla vaikeaa ymmärtää länsieurooppalaista kulttuuria, jossa ihmiset näyttävät tunteensa (niin hyvässä kuin pahassa), eivät pelkää fyysistä kontaktia jne. ja sen vuoksi esim. ranskalaiset koetaankin vähän röyhkeiksi ja töykeiksi.

   Tietysti kesäaikaan kaupunki on varmasti tosi tukala kuumien ilmojen, kadonneiden paikallisten (kaikki lähtevät Nizzaan tai Rivieralle) ja turistimassojen aiheuttamien jonojen vuoksi, mutta näin syys-talvella se oli ihan huippu, vaikka ulkona olikin vähän kylmä ja vaatetta joutui pukemaan Michelin-lookiin asti. Mä ajattelin ajoittaa seuraavan vierailuni alkukevääseen, jolloin puistoalueet olisivat jo jossakin määrin vehreitä ja ilma vähän lämpimämpi, silloin kaupunki on kuulemma ehdottomasti kauneimmillaan. (:

   Poista
 2. Olen typerä ja kysyn, millä asetuksilla oot kuvannut nää kuvat? Miten saat noin tarkkoja ja nättejä kuvia, onks sulla niin suuri aukkoluku vai photoshopin käyttö hallussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ole nyt käsillä sitä muistikorttia, jolla kuvat olisivat, mutta muisteluiden mukaan suurin osa on otettu 1.8-4.5 aukolla ja suljinajat olen fiksannut tilanteen mukaan. Ehkä mä kuitenkin syyttäisin kuvien terävyydestä linssiä (EF 50/1.4), koska mulla ei ole tapana terävöittää kuvia ja Photoshopin auto-sharpeninkin otin pois.

   Poista