torstai 30. tammikuuta 2014

Todellisen au pairin pukeutumisopas

Olen halunnut toteuttaa tämän postauksen ties kuinka kauan, koska heti ensimmäisen kuukauden jälkeen huomasin itsessäni jotain hämmentävää: kuljen kotona aina verkkareissa. Suomessa pukeuduin yleensä suhteellisen siisteihin vaatteisiin ja ainoastaan viimeinen lukiojakso oli niin puuduttava, että jaksoin vaihtaa yöpuvun pieruverkkareihin ja huppariin. Tämän vuoden aikana mua ei kuitenkaan ole pukeutumispuoli kiinnostanut niin paljon kuin aiemmin. Belgiaan lähtiessäni kuvittelin mielessäni olevani tyylikäs au pair, joka hakee lapset koulusta siisteissä vaatteissa, käyttää nättejä mutta käytännöllisiä farkkuja, paitapuseroita, mekkoja ja neuleita, mutta todellisuus olikin tarua ihmeellisempää. Senpä vuoksi tarjoan teille kurkistuksen au pairin todelliseen työasuun. Kuvituksena joudutte tyytymään äärettömän tyylikkäisiin ja laadukkaisiin Photobooth-kuviin, koska asukuvien ottaminen 50 millisellä oli täysin mahdotonta.

OSA 1: VILLASUKAT JA PYJAMA


Kaikkialla muualla paitsi Suomessa lattiat ovat kylmiä. Keittiössä on laattalattia, eteisessä on laattalattia ja muualla parketti. Koska sähkö on kallista ja lämmityskuluissa halutaan säästää, varpaita palelee tauotta. Amputaatioiden ja paleltumisvammojen pelossa au pairin on pakko pitää jalassaan vähintään yhtä paria villasukkia. Villasukat kulkevat mukana käsilaukussa; ne otetaan pois vasta ulko-ovella ja laitetaan takaisin välittömästi sisälle päästessä. Villasukat voisi korvata myös froteesukilla tai yksinkertaisesti useammalla päällekäisellä sukkaparilla, mutta villasukat (etenkin mummon tai muun iäkkään sukulaisen neulomina) ovat katu-uskottavat ja lisäävät au pairin kyvykkyyttä liikkua parkettilattialla. Ennen kuin maljakko tipahtaa tai kirjahylly kaatuu lapsen niskaan, on super-aupair jo ehtinyt toiselle puolelle huonetta pelastamaan tilanteen loistavan luistavuuden vuoksi. Turvallisuus ja käytäntö ennen kaikkea.

Edelleenkin muualla paitsi Suomessa on kylmää. Kun huoneen ilmasto muistuttaa lähinnä Antarktista, paksut pyjamahousut tulevat enemmän kuin tutuiksi. Niitä pidetään aamulla, illalla, yöllä ja päivällä, koska ne ovat a) lämpimät ja b) katu-uskottavat. Jokaisen itseään kunnioittavan au pairin mekka on Primark, josta pöksyjä saa käsittämättömän halvalla, jos vain jaksaa tapella kolmen tunnin ajan noin 300 muun kotonaan palelevan belgialaisen kanssa. Jälleen kerran värioppi on yksinkertainen: mitä värikkäämpää ja karmivampaa, sen paremmalta se näyttää.


OSA 2: LISENSOITU TYÖASU (lyhyt oppimäärä Abercrombiesta)


Ennen au pairiksi lähtemistä en todellakaan tiennyt mitään huppareista. Olen enemmän jakkutyttöjä; koiranäyttelyharrastuksen takia niitä lojuu Jyväskylässä vaatekaapissa tie kuinka monia. Alkukangertelujen jälkeen kuitenkin totesin hupparien olevan suoranainen lahja ylemmältä taholta: ne ovat lämpimiä, värikkäitä ja niihin voi laittaa käsittämättömiä summia rahaa. Tulin Belgiaan yhden ainoan kunnollisen hupparin kanssa. Ostin sen H&M:ltä alennusmyynnistä, sen hihat ovat kutistuneet pesussa ja väri haalistunut tunnistamattomaksi viherharmaaksi. Säiden viiletessä neuletakki ja kulahtanut huppari kuitenkin tuntuivat masentavilta. Samaan aikaan myös tajusin asuvani samassa kaupungissa kerrassaan mainion vaateliikkeen kanssa.

"Belgiassa on rumia miehiä" on erään toverini eniten hokemia lauseita. Allekirjoitan väitteen osittain, mutta syksyllä rupesimme vierailemaan Mandyn kanssa Abercrombie & Fitchillä. Jaa miksi? Koska ylihinnoitellut vaatteet ja hyvännäköiset miehet saman katon alla ovat kerrassaan täydellinen yhdistelmä, jokaisen tytön unelma! Abercrombie on jokaisen au pairin hupparikeidas. Tarjolla on kaikki sateenkaaren värit, Visa vinkuu ja shoppailun ohessa voi lepuuttaa silmiään joko elävässä silmänruuassa tai seinillä roikkuvissa taideteoksissa. Hinnat ovat rapakon toiseen puoleen verrattuna naurettavia, mutta kukapa ei haluaisi käyttää lähes koko viikon palkkaansa huppariin, jonka ansiosta huone ja muut vaatteet muuttuvat hetkellisesti Abercrombie-keitaaksi?

Toinen lompakkoa itkettävä vaihtoehto niin takki- kuin huppariostoksille on Superdry. Hinnat ovat lähes samaa luokkaa Abercrombien kanssa, mutta myymälät huomattavasti neutraalimman tuoksuisia, eikä myyjistä juurikaan ole silmänruokaa. Päinvastoin. Siitä huolimatta jokaisen itseään kunnioittavan au pairin olisi suositeltavaa omistaa myös yksi neonvärinen Superdry-huppari.

Mainitsin aiemmin käytännölliset farkut ja näppärät mekot. Kuka ihan oikeasti jaksaa juosta kolme-neljä tuntia vilkkaiden leikki-ikäisten perässä epämukavissa vaatteissa? Ei kukaan. Oikeasti. Kun todellinen au pair pääsee kotiin, sivistyneet vaatteet vaihtuvat välittömästi pieruverkkareihin. Allekirjoittanut vannoo Puman housujen nimeen, mutta haluaa muistuttaa eräästä hämmentävästä seikasta; naisten malleissa ei ole taskuja. Taskut ovat yksi au pairin tärkeimmistä apuvälineistä. Niissä kulkee mukana kännykkä, avaimet, tarvittaessa vaikka ylimääräinen vaippa, takavarikoitu lelu, hiuslenksuja, laastereita ja muuta täysin välttämätöntä tavaraa. Taskuttomat (eli naiselliset) collegehousut ovat syy siihen, miksi au pairin on entistä tärkeämpää omistaa muutamia huppareita ja käyttää niitä arjessa. Muuten välttämättömät tavarat eivät kulje mukana, paitsi korkeintaan rintaliiveissä.Lisänä todellisen au pairin varustuksessa ovat myös halvat trikoopaidat, joita tulisi omistaa vähintään 50 erilaista (mieluiten kaikissa valkoisen, mustan ja harmaan sävyissä, yksivärisenä ja meleerattuna) ja perinteiset sekä trikoiset neuletakit. Näidenkin kohdalla taskut ovat suositeltavia, jotta tavarapaljous kulkee huoneesta toiseen vaivatta. Erityisesti trikooneuleiden suuret taskut ovat näppäriä tuttipullojen kuljetukseen. Kun todellinen au pair laittaa lapsikatrasta nukkumaan, on molemmissa kainaloissa yksi lapsi, kaulan ympärillä unirätit ja neuleen taskussa tuttipulloja vaikka puolijoukkueen tarpeisiin.

Näihin kuviin ja tunnelmiin, oikein ihanaa loppuviikkoa. Allekirjoittanut alkaa valmistautumaan yöpuulle ja tulevaan viikonloppuun kaiken glamourin keskellä. Ja mitä aiemmin mainittuun pääsiäislomaan tulee, neiti au pair suuntaa viideksi päiväksi Barcelonaan. Adios ja buenas noches!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti